spar på vandet

Fakta: Hvis din vandhane løber, så bruger du op til 274 liter vand om dagen

Det kan betale sig at spare på vandet. Både for miljøets skyld og for din pengepungs skyld. Flere steder i landet koster en m3 vand nemlig over 30 kroner. Enkle råd kan være med til at nedsætte din vandregning og samtidig passer du bedre på grundvandsressourcerne.

Ved håndvasken
Der er nogle simple råd, der kan være med til at nedsætte dit forbrug af vand, når du bruger håndvasken. Du kan for eksempel huske at lukke for vandet, når du børster tænder og du kan montere en vandsparer på dine brusere og vandhaner.


I badet
Når du tager bad, så bruger et karbad mere vand end hvis du tager et brusebad. Igen kan du reducere vandforbruget, hvis du installerer en vandsparer en på dit blandingsbatteri eller i dit brusehoved. Endeligt kan du lukke for vandet, når du sæber dig ind.

Toilettet
Løber der vand fra din vandhane, selvom du har lukket for vandet, så bruger du rigtigt meget vand ekstra hverdag. Frederiksberg Forsyning har lavet beregninger, der viser, at hvis en vandhane drypper med langsomme dryp, så bruger du 19 liter vand ekstra pr. døgn. Er den derimod så utæt, at det løber fra den, så bruger du op 274 liter vand i døgnet - selvom du egentlig har lukket for vandet.

På samme måde kan det betale sig at tjekke, om der løber vand i toilettet når det er et stykke tid siden du har skyllet. Løber der vand her, så er det vandforbruget endnu højere, end når vandhanen drypper. Derfor kan det altid svare sig at holde øje med sine vvs-installationer. Kan du ikke reparere dem selv, så kontakt en fagmand.

En løsning er også at skifte til to-skyls toiletter, hvis du har et toilet af ældre dato. På et nyt toilet med lille og stort skyl, er vandforbruget mindre end på det gamle. Både fordi at det store skyl bruger mindre vand end tidligere - og fordi du har mulighed for at vælge, om du vil skylle med lidt eller meget vand. En investering i et nyt to skyls-toilet kan normalt tjene sig ind på et år.

Har du ikke lyst til at investere i nyt toilet med det samme, så kan du til mange toiletter købe en indsats, som du sætter ned i cisternen. Den virker på flere nyere toiletter, som ikke har to-skyls funktion - og igen kan investeringen